Kuchnia Białki Tatrzańskiej

Białka Tatrzańska to  wieś podhalańska w powiecie tatrzańskim, w gminie Bukowina Tatrzańska, nad Białką. Jest to znana w Polsce miejscowość turystyczną wyciągi narciarskie oraz  baseny termalne. Z południowej strony wsi otwiera się szeroka dolina do Tatr Bielskich, która sprawia, że w Białce Tatrzańskiej występuje wysokie nasłonecznienie łagodzące ostry górski klimat.

Będąc na terenie Białka Tatrzańska pokoje gościnne, warto spróbować smaków podhalańskiej kuchni. Udając się do jakiejkolwiek knajpki w Białce Tatrzańskiej, w proponowanym menu, znajdziemy takie jak na kwaśnica, moskol, pstrąg, placek po zbójnicku czy też szaszłyk barani. Nie można również wyjechać z Podhala bez skosztowania, samodzielnie przyrządzanych przez tamtejszych mieszkańców, oscypków. Na sztukę kulinarną Podhala nieodzowny wpływ miało ukształtowanie terenu oraz inne warunki geograficzne, dzięki którym można było prowadzić konkretne uprawy. Mimo, iż w kuchni tej nigdy nie bazowano na ogromie różnorodnych składników, nie przeszkodziło to góralom w utworzeniu naprawdę urozmaiconego jadłospisu. Gastronomicznych punktów w noclegi w Białce Tatrzańskiej oraz w jej okolicach jest oczywiście wiele.

Atrakcje:

-Termy Podhalańskie
-Wyciągi narciarskie
-Oravice Słowacja
-Aqapark – Bukowina Tatrzańska
-Zakopane
-Morskie Oko
-Spływ przełomem Dunajca
– rafting na Dunajcu


Możliwość komentowania jest wyłączona.